Vodafone stopt in 2020 met het aanbieden van 3G internet

Vodafone stopt in 2020 met het aanbieden van 3G ten faveure van 4GMobiele provider Vodafone stopt in 2020 met het aanbieden van 3G-internet. Belangrijkste reden voor de stop van het 3G-netwerk is de verbetering van het bereik en de kwaliteit van het 4G-netwerk. T-Mobile heeft reeds al een deel van haar 3G-netwerk ingezet voor 4G-verbruik. Het is nog niet duidelijk of andere providers deze stap zullen volgen, mogelijk kiezen ze er voor om juist het oudere 2G-netwerk te laten vervallen.

Verbetering van de capaciteit en kwaliteit van het 4G-netwerk

Vodafone zal in januari 2020 afscheid nemen van haar 3G-netwerk. De capaciteit die nu nog voor 3G-verbindingen wordt ingezet zal vanaf 2020 worden gebruikt voor de 4G-verbindingen van de provider. De mobiele provider zegt 3G uit te zetten om zo zijn 4g-netwerk beter te maken: “Om alle aandacht te kunnen geven aan ons 4G-netwerk, nemen we in januari 2020 afscheid van 3G”.
Klanten met een voor 4G-internet geschikte smartphone die nu gebruik maken van 3G-internet bij Vodafone hoeven niet te vrezen dat ze straks geen bereik meer hebben. Omdat de bestaande 3G frequenties gebruikt gaan worden voor 4G-internet ontstaat er juist meer ruimte en een betere 4G-dekking. Ook op gebieden waar nu nog vooral 3G wordt gebruikt.

4G smartphone wordt belangrijk in 2020

4G-geschikt

Klanten die geen telefoon hebben met 4G-ondersteuning zullen terugvallen naar het oudere 2G netwerk. Vodafone richtte een speciale webpagina in om consumenten alvast te informeren over de in de toekomst geplande overgang. Op de pagina is het ook mogelijk om te testen of je toestel geschikt is voor 4G-internet. Heb je nog geen 4G geschikt toestel dan raad de provider je aan om voor 2020 een dergelijk toestel aan te schaffen.

Overige providers nog afwachtend

T-Mobile heeft een deel van haar 3G netwerk omgezet in een 4G netwerk om nog sneller internet te kunnen leveren. Maar over een gehele overzetting van het 3G-netwerk is nog niets bekend. Ook KPN heeft vooralsnog geen nieuws naar buiten gebracht over het eventuele afschaffen van het 3G-netwerk. In het buitenland kiezen sommige providers er voor om het 2G netwerk af te schaffen in plaats het 3G-netwerk. Vodafone kiest specifiek voor de afschaffing van 3G boven 2G omdat vele M2M (machine to machine, bijvoorbeeld slimme energiemeters) toepassingen gebruik maken van het 2G-Netwerk. Bij Tele2 is het al langer verplicht om gebruik te maken van het 4G netwerk. De provider gebruikt enkel nog 3G op plekken waar 4G niet beschikbaar is.

Geplaatst in Sim only 4G