Wat is 4G

Wat is 4G4G is een nieuwe internettechnologie die veel providers aanbieden bij de abonnementen. Als je op je mobiel gebruik maakt van internet met 4G laden pagina’s, video’s en afbeeldingen heel snel omdat je downloadsnelheid zeer hoog is. Sommige providers bieden standaard 4G aan bij hun abonnementen, andere providers bieden je toegang tot het 4G netwerk tegen extra kosten. In de toekomst zullen waarschijnlijk bijna alle providers 4G aanbieden.

Waarom 4G

4G biedt veel toegevoegde waarde voor je mobiele internet gebruik. 4G staat voor 4de generatie mobiele telecommunicatie. De voorganger van 4G is 3G, deze techniek wordt nog steeds gebruikt in Nederland. Daarnaast wordt ook 2G nog gebruikt, deze verbinding wordt alleen gebruikt voor bellen en sms’en wanneer er geen 3G beschikbaar is.

Toen 3G gelanceerd werd heeft het een grote toename in mobiel internet verbruik veroorzaakt. Door 4G is hetzelfde gebeurd. Sinds de lancering van 4G is de gemiddelde databundel van 500 MB verhoogd naar 2000 MB. Doordat 4G veel sneller is dan 3G neemt je dataverbruik toe, de maximale snelheid van 3G is 14,4 Mbit/s en de maximale downloadsnelheid van 4G is 300 Mbit/s (meer dan 15x zo snel). Gemiddeld haal je via 3G een snelheid van ongeveer 2 á 5 Mbit/s, terwijl de gemiddelde snelheid via 4G varieert van 20 tot 50 Mbit/s.

4G heeft veel voordelen ten opzichte van 3G. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Betere dekking
  • Hogere internetsnelheid
  • Geschikt voor de toekomst
  • Beter bereik in dichtbevolkte gebieden (bijvoorbeeld een station)

Welke providers bieden 4G aan

In Nederland zijn er 10 grote mobiele providers en alle 10 bieden ze 4G aan. De providers die 4G aanbieden zijn KPN, Tele2, Vodafone, T-Mobile, Simyo, Telfort, Ben, Simpel, Hollandsnieuwe en Youfone. T-Mobile biedt momenteel de hoogste 4G downloadsnelheid aan. KPN, Vodafone en T-Mobile bieden 4G+ aan. Met 4G+ worden meerdere frequenties gecombineerd waardoor een hogere downloadsnelheid mogelijk is en je een beter bereik hebt.

Hoewel 10 providers sim only abonnementen met 4G aanbieden is het standaard beschikbaar bij 5 providers, namelijk KPN, Tele2, Vodafone, T-Mobile en Telfort. Bij de overige providers kan 4G tegen een meerprijs worden toegevoegd aan het abonnement.

Verschillen tussen de 4G netwerken

De 10 mobiele providers die 4G aanbieden hebben niet allemaal hun eigen netwerk. Er zijn 4 verschillende 4G netwerken. De providers die hun eigen 4G netwerk hebben zijn KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile. Andere providers huren het 4G netwerk van deze mobiele providers of zijn dochterbedrijven van de netwerkbeheerders. Tussen de verschillende netwerken zit een verschil, KPN en Vodafone waren de eerste sim only providers die een landelijke 4G dekking hadden bereikt. Dit hebben ze gerealiseerd door gebruik te maken van een lage frequentie voor 4G en de zendmasten aan elkaar koppelen.

T-Mobile en Tele2 hadden later een landelijk dekkend netwerk, deze providers koppelden de zendmasten niet aan elkaar maar aan glasvezel punten. Hierdoor was de gemiddelde snelheid hoger én was het netwerk stabieler. Uiteindelijk zal dit verschil weinig uitmaken omdat KPN en Vodafone ook alle zendmasten gaan koppelen aan glasvezel punten.

Praktische snelheid of gemiddelde snelheid VS theoretische of maximale snelheid

Bij 4G worden verschillende termen gebruikt om de snelheid van het netwerk te beschrijven: de praktische snelheid, de gemiddelde snelheid, de theoretische snelheid en de maximale snelheid. De theoretische snelheid en de maximale snelheid zijn hetzelfde. Dit is de snelheid die maximaal haalbaar is wanneer alle omstandigheden gunstig zijn. Deze snelheid is in feite alleen te bereiken in een testruimte, je zult deze in de praktijk nooit kunnen halen.

De praktische of gemiddelde snelheid is de 4G snelheid die je daadwerkelijk kunt behalen tijdens het dagelijks gebruik. Deze snelheid is vaak ongeveer een kwart van de maximaal haalbare snelheid. T-Mobile is momenteel de enige sim only provider die alles eerlijk en transparant weergeeft. Op de dekkingskaart van T-Mobile staan de gemiddelden van alle speedtests die er gedaan zijn. KPN en Vodafone geven de gemiddelde snelheid weer, maar niet de snelheid per locatie. Op de dekkingskaart van Tele2 wordt alleen aangegeven of er 4G of 4G+ dekking is, de gemiddelde 4G snelheid wordt op de kaart niet weergegeven.

Dekking KPN Dekking Vodafone Dekking Tele2 Dekking T-Mobile
Dekking KPN Dekking Vodafone Dekking Tele2 Dekking T-Mobile

KPN heeft momenteel de beste 4G dekking in Nederland, sinds begin 2015 focused de 4G provider op een goede dekking in dunbevolkte gebieden. KPN zegt zelf een dekking van 99% te hebben in Nederland, de andere sim only 4G aanbieders hebben een dekking van 95% tot 98%.

Toekomst van 4G

In de nabije toekomst zullen de sim only providers VoLTE gaan lanceren. Tele2 heeft als eerste provider al VoLTE geactiveerd op zijn netwerk. Met VoLTE wordt het mogelijk te bellen over het 4G netwerk. VoLTE bellen heeft meerdere voordelen, één hiervan is dat je bijna overal bereikbaar zult zijn. Daarnaast komt een gesprek sneller tot stand. Een andere ontwikkeling die binnenkort plaatsvindt is het activeren van een derde frequentie, door het activeren van een extra frequentie kunnen de netwerkbeheerders een downloadsnelheid van maximaal 300 Mbit/s gaan aanbieden via 4G.